-
Etusivu
-
Uutinen
Elämyksellistä liikuntaa esteettömästi – Kitinkangas voisi houkutella liikkujia kauempaakin kunnollisella markkinoinnilla
(teksti ja kuvat: Kaisa Suomala / Lestijoki)
Kannuksessa Kitinkankaan monipuolisen liikunta-alueen tuntevat kaikki, mutta kokonaisuudeksi paketoiduilla kehittämisideoilla ja ennen kaikkea suunnitelmallisella markkinoinnilla se voisi houkutella kävijöitä laajemmaltakin. Näin voisi tiivistää Kitinkankaan virkistysalueen kehittämistutkimuksen viestin.
Kehittämistutkimuksen tekijä on Jenna Tossavainen, jolle tutkimus on liiketalouden ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyö. Tossavainen työskentelee asuu Ylivieskassa ja työskentelee markkinointitehtävissä puuteollisuusyritys Maler Oy:ssä.
Pienikin välimatka auttaa katsomaan aluetta uusin silmin, ilman ennakko-odotuksia, tutkimuksen tekijä uskoo.

Kehittämistutkimuksen pohjana olivat kävijäkyselyt, joita tehtiin viime keväänä. Vastauksia saatiin paperilomakkeilla ja verkkokyselynä kaikkiaan 445. Vastauksia kerättiin useissa eri paikoissa, esimerkiksi Syke-messuilla. Lisäksi lomakkeita oli toukokuun ajan saatavilla Kannuksen kirjastolla, uimahallilla ja kaupunginvirastolla. Yksittäisiä vastauksia saatiin esimerkiksi Helsingistä, Kuopiosta ja Oulusta.
Suurin osa vastaajista, jopa 91 prosenttia, oli käyttänyt virkistysalueen palveluita. Huomattava enemmistö, 83 prosenttia, oli tyytyväinen alueen tarjoamiin palveluihin.
Erityisen tyytyväisiä oltiin kuntoportaisiin, joita pidettiin hyvin toteutettuina, ja hiihtolatuihin, jotka ovat hyvin hoidettuja. Uimahallia kehuttiin sen siisteydestä, monipuolisuudesta ja hyvistä ohjatuista aktiviteeteista.
Ei niin hyvää ettei jotain kehittämisen tarvettakin. Matkailuajoneuvoille sopivaa matkaparkkia kaivattiin alueelle, tai sitten sitä ei osattu etsiä. Alueelle toivottiin lisää kylttejä paikkojen löytämiseksi, ja ulkoalueelle vessoja ja lisää roska-astioita.
– Parannusehdotuksina oli muun muassa lisää ulkokuntoilumahdollisuuksia. Lasten palveluita toivottiin lisää, leikkipuistoa. Se edesauttaisi lasten viihtymistä, Jenna Tossavainen luettelee.
Ulkoliikunnan ohella toivottiin lisää sisälajienkin mahdollisuuksia, muun muassa padel-hallia, ja laajempia aukioloaikoja esimerkiksi uimahallille. Ravintola- ja kahvilapalveluiden kehittäminen olisi tärkeää. Syke-messujen kaltaisia tapahtumia toivottiin lisää.

Kehittämistutkimukseltahaluttiin tiedon lisäksi tehokkaita ratkaisuja markkinointiin ja tiedottamiseen, kertoo kehitysjohtaja Jukka Oravainen YritysKannuksesta, joka tilasi tutkimuksen.
Suurimmalle osalle vastaajista alue oli tuttu, mutta Kitinkankaalla vaikuttaisi olevan potentiaalia houkutella käyttäjiä lähikunnista ja laajemminkin.
– Alueen tarjoamat palvelut ja mahdollisuudet kaipaavat suunnitelmallista markkinointia, että se saavuttaisi myös uusia käyttäjiä, Jenna Tossavainen sanoo.
Kehitystutkimuksessaan hän suosittelee Kitinkankaan markkinoinnin näkökulmaksi inklusiivisuutta eli mahdollisimman monet käyttäjäryhmät huomioonottavaa alueen kehittämistä ja markkinointia.
– Esteetöntä liikkumista ja esteettömyyden huomioon ottamista kannattaa kehittää. Yksi kohde on myös lemmikkieläinten kasvaneen suosion huomioiminen palvelutarjonnassa. Lemmikkiystävällisiin palveluihin kannattaa panostaa, Tossavainen esittää.
Toinen pääpointti Tossavaisen markkinointisuunnitelmassa on tunnelmamuotoilu, tehdään liikunnasta kokemuksellista.
– Tehdään vähän ekstraa, kiinnostavia tapahtumia. Esimerkiksi diskohiihtoa!
Tärkeää on saada markkinoinnin perusvälineet kuntoon, että käyttäjät näkevät, kuinka paljon erilaista tarjontaa alueella on. Kyse ei ole pelkästään kaupungin ja yhdistysten luomista liikunnan harrastuspaikoista kuten urheilukentästä, halleista ja pyöräily- ja hiihtoreiteistä vaan myös esimerkiksi Kitinkannuksen ja Metsäkartanon kuntoutus- ja majoituspalveluista. Näille pitäisi olla yhteinen markkinointialusta, josta löytyisivät kaikki palvelut ja tiedot niistä.
Lähde: Elämyksellistä liikuntaa esteettömästi – Kitinkangas voisi houkutella liikkujia kauempaakin kunnollisella markkinoinnilla (lestijoki.fi)