Vielä on kehittämisrahaa jäljellä tällekin syksylle! – korostivat asiantuntijat Yrittäjien aamupalalla Kannuksessa 7.9.

YritysKannus Oy:n järjestämä ”Yrittäjien Aamukaffit” toi ELY-keskuksen, Rieska-Leaderin ja Business Finlandin asiantuntijat yhteen valottamaan alueen yritysrahoituksen vaihtoehtoja syksyn 2022 osalta. Pääviesti kaikilta asiantuntijoilta oli se, että yritysten kehittämisrahaa on jäljellä hyville hankkeille - nopea tarvitsee kuitenkin olla, sillä osa hauista sulkeutuu jo tulevien viikkojen aikana syys-lokakuussa!


(kuva: ELY-keskuksen Heikki Rautio avaa yritysrahoituksen vaihtoehtoja kannuslaisille yrittäjille. Kuvassa kuulijoina etualalla oikealta Jukka Takanen, Samu Yli-Tokola ja Vesa Yli-Tokola, ylärivissä oikealta Katariina Jokela, Eija Eskola, Leena Märsylä, Marja-Leena Isohanni, Tiina Koski ja Heta Hautamäki)

Rieska-Leaderin nykyisen rahoituskauden viimeisiä hakemuksia otetaan vastaan 21.9. saakka, hallitus kokoontuu seuraavan kerran 5.10. päättämään hankerahoituksista. Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseudun yritystukien osalta tämän rahoituskauden viimeinen tukihaku päättyy 31.10.2022.
”Uuden ohjelmakauden haku avautuu myöhemmin ensi vuoden puolella, kun saadaan kaikki säädökset ja ohjelmat uuden ohjelmakauden mukaisiksi”, selittää yritystutkija Heikki Rautio Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä Kokkolasta.

EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahastojen (EAKR, ESR, JTF) haut ohjelmakaudelle 2021-2027 ovat jo auki EURA 2021 -järjestelmän kautta. Haku ei ole kuitenkaan jatkuva vaan toteutetaan jaksoittain. Leijonanosa syksyn euroista, lähes 1,3 m€ Pohjanmaan ELY-keskuksen alueelle, on haussa juuri nyt – 30.9.2022 mennessä haetuille hankkeille. Loppuvuoden hankehakuihin on toki euroja jäljellä, mutta summat ovat huomattavasti pienempiä. ”Kaikki hakemukset pisteytetään ja hankkeet hyväksytään tai hylätään hakemusten perusteella, joten kannattaa ottaa yhteyttä YritysKannuksen, Kosekin, Kasen tai ELY-keskuksen yritysasiantuntijoihin jo hankkeen suunnitteluvaiheessa”, muistuttaa Pohjanmaan ELY-keskuksen yritysasiantuntija Irma Liedes.

Vakiohakujen lisäksi EU:n elpymisvaroilla tuetaan tällä hetkellä investointeja, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja energia- / resurssitehokkuutta tai helpottavat toipumista koronakriisistä. Vuoden 2022 osalta nämä investoinnit on haettava 15.10. mennessä. ”Hankkeen toteutusaika saa olla kolme vuotta, joten hakemus kyllä kannattaa laittaa juuri nyt sisään, mikäli yrityksellä on suunnitelmissa esimerkiksi investoida aurinkopaneeleita, uusi maalämpökeskus, tai lisätä vaikkapa etähallintalaitteita”, rohkaisee YritysKannuksen kehitysjohtaja Jukka Oravainen.

Lisätietoja:
Jukka Oravainen
Kehitysjohtaja
YritysKannus Oy
040 778 4262
jukka.oravainen@kannus.fi