Yrittäjäilta 22.11. keräsi lähes 30 kuulijaa Rauhalaan

Etenkin YEL-uudistus kiinnosti ja Suomen Yrittäjien asiantuntijapuhuja Harri Hellstén veti kiitettävästi porukkaa tiistai-iltana 22.11. YritysKannuksen ja Keski-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämään Yrittäjäiltaan. Rauhalan uudelle puolelle juhlatilaan oli kokoontunut lähes 30 henkeä kuuntelemaan lakiesityksen kansankielistä tulkintaa.

"YEL-uudistuksessa on kyse kokonaisharkinnasta", avaa Harri Hellstén. "Mikäli laki toteutuu nykyisenä, eläkelaitoksen on otettava huomioon yrittäjän kokonaistilanne ja pystyttävä perustelemaan määritelty työtulo. Näin ollen myös yrittäjän on helpompi valittaa YEL-työtulopäätöksestä, jos yrittäjä katsoo työtulon olevan virheellisesti määritelty. 

"Lakiin on kirjattu myös enimmäiskorotusraja", Hellstén jatkaa. "Vuotuista työtuloa voi nostaa enintään 8000€ tai 20%. Vuoden 2023 aikana eläkeyhtiön on tarkoitus tarkastaa alle 15,000 euron työtulot sekä ne, joiden työtuloon ei ole tehty tarkastusta viimeisen kolmen vuoden aikana."

Lakiuudistus on tällä hetkellä eduskunnassa lausuttavana, alkuperäisen aikataulun mukaisesti uusi laki olisi voimassa 1.1.2023 alkaen.

"Neuvoisin tässä vaiheessa ottamaan rauhassa ja odottamaan, että saamme lain hyväksyttynä eduskunnasta. Sen jälkeen voimme ohjeistaa paremmin jäsenistöämme, miten kannattaa toimia", Hellstén päätti puheenvuoronsa.

Tilaisuudessa kuultiin toisena asiantuntijapuheenvuorona Yrittäjäkassan Teemu Ariluomaa. Teemu kannusti paikalla olleita yrittäjiä huolehtimaan myös omasta työttömyysturvastaan: "Vain 11% yrittäjistä kuuluu työttömyyskassoihin, palkansaajista kassoihin kuuluu noin 85%!"

Sekä Keski-Pohjanmaan Yrittäjien asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Nina Niemi että YritysKannuksen Jukka Oravainen olivat tyytyväisiä tilaisuuden antiin.

"Hienoa, että näin moni oli lähtenyt kuuntelemaan asiantuntijoita Suomen ihan terävimmältä huipulta. Näitä iltatilaisuuksia järjestetään varmasti myös tulevaisuudessa", toteaa Jukka Oravainen.

 

Jukka Oravainen
Toimitusjohtaja
YritysKannus Oy
040 778 4262

Nina Niemi
Asiakkuus- ja viestintäpäällikkö
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät ry
050 516 7602